Saturday, August 29, 2009

Demam SMU

5 Comments

Ini SMU punya cerita.

(Maaf, bahasa saya akan broken sedikit eh banyak)

AMARAN: Saya akan sangat 'poyo' kali ini.

Sijil Menengah Ugama, SMU. Jujur dari hati, saya tida
k pernah tahu kewujudan SMU sebelum saya datang sini. Hari kedua sekolah, baru saya tahu, saya ada peperiksaan besar tahun ini, dahla waktu tu semangat honeymoon punya la kuat, pmr baru selesai, tengok2, gaaaa, raya saya tak aman lagii, TIDAAAK!

Lebih teruk lagi, bila nama subjek diberitahu kepada saya pun, saya tak tahu subjek tu pasal apa. Lagi best, waktu first time, dapat buku subjek-subjek SMU, boleh ke saya kena tanya orang, ini buku subjek apa ek? Oh, ini buku Feqah, kenapa depan dia tulis Aqna'. Feqah, Aqna' eh? KeBLURan sungguh menguasai suasana ketika itu.

Tapi itu cerita dolu-dolu. Any way, SMU is all about these subjects and it consists of three components:

p/s: saya semangat nak cerita sebab saya tahu kamu tak tahu apa-apa, haha.



KOMPONEN A

1. Al-Qur'an Tahriri

Ini jantung SMU, bermakna, kamu wajib sewajib-wajibnya perlu memperoleh A bagi subjek ini. Jika tidak, jangan mimpi la nak dapat pangkat 1. Pangkat 1 tu apa? Pangkat 1 tu Mumtazlaa, itu pun tak tahu, HAHA. Masa dapat tau pasal silibus dia, hati saya lapang-selapang-lapangnnya, kenapa? sebaaaaab, jika di Al-Amin, kena hafal 3 juzu', di sini, 3 surah iaitu, Yaasin, As-Sajdah dan Al-Baqarah (ayat 1 sampai 20, kalau di Al-Amin, yaa, 1 sampai 20, tapi, penekanan MUKASURAT.) Berita yang gembira kan untuk mereka yang malas menghafal, kan, kan, elleh tak yah tipu, mengaku je la, hehe, kidding2.

Tetapi cabarannya cuma satu, ujian subjek ini tidak akan dijalankan secara amali seperti di Al-Amin, sebaliknya BERTULIS. Maksudnya kamu kena pandai eja sama macam dalam Rasm Uthmani. Apa? Kacang? Try buat tengok, tak susah, ayat 1 sampai 5, Al-Baqarah, saya yakin kamu mesti ada salah, dia lain laaa.

Akan tetapi, practices make perfect, dengan bangganya, latest markah Al-Quran saya 95. (ecceh, sedangkan semester lepas 99, hehe) Ya laa, sorry, bukan apa, ini semua adalah disebabkan sifat malas dan KREATIF yang ada pada diri saya yang telah membuatkan saya dengan senang hati mengaplikasikan kemahiran saya HANYA menulis nombor ayat seperti subjek Pendidikan Islam, form 3. Alaa, soalan yang kena susun ayat tu laa. Hai, sesuka hati je, buat keputusan sendiri padahal ayat-ayat tersebut perlu disalin semula, (well, SMU BUKAN PMR) dan kerana keBIJAKSANAAN saya itu, 5 markah dengan senang hati terbang dibawa angin. Dua perkataan. PADAN MUKA.

Buku tafsir kami ditulis oleh guru kami. 60 Mukasurat kena hafal.

2. Tafsir


Ini sungguh-sungguh saya sayang, BETULLA. 8 surah dari juzu' 29 perlu dihafal tafsirnya, pendapat ulama, 'mufradatnya', biodata surah tu. Memang saya BERCINTA nak hafal. Tapi tafsir best sebenarnya. Apaaa, BETULLA, jujur dari hati.

3. Feqah

Ini, so far, Alhamdulillah la. Haji, Puasa, Iktikaf, Riba, Jual Beli. Basic dah ada dalam BM cuma kena translate BA je dan tambah detail sikit, tapi kadang2, terkial-kial la jugak.


4. Hadith

Hadith tentu la pasal hadith Rasulullah, apaa la. Cuma kena hafal mufaradat, syarhul hadith, istinbat dengan as'ilah sikit. Ops, sory, saya tak reti la dalam BM. Haha, poyo.


5. Tauhid

Saya SAYANG subjek ini. Senang je nak hafal dia. Betul. Ayat dia terbalik-balik je. Lagi pulak dia tentang ketuhanan Allah, tambah dalil aqli, dali naqli, tu je. :D

One of my favourite:

"Allahu yajib iftiqaril alam ilaih, kullu juz'u min ajzaihi ilaih wa kullu min wajib iftqaril alam ilaih wajib wujud, fallahu wajibal wujud."

Best kan. Tu la saya suka sangat.


KOMPONEN B


6.Balaghah/Nusus

Ini dua subjek yang digabungkan. Actually, belajar asing-asing, cikgu pun lain. Balaghah as all of us know gaya bahasa Arab, serius best sangat bahasa dia. Even kalau dia nak terang cuma pasal matahari pun, dia boleh explain dari pelbagai style. Ee, best la kira. Lagi, untuk subjek ni, saya cuma ambil masa 3 jam lebih sikit je untuk hafal dari awal tahun punya pelajaran sampai akhir, sekejap kan. Looks very easy. Tapi, bila exam, subject ni la yang buat saya selalu belek-belek kertas, pergi soalan depan, pergi soalan belakang, disebabkan tidak berjaya menentukan jawapan yang tepat. Ya la, kalau dia tanya gaya bahasa tapi kita tak faham ayat tu macam mana kita nak buat, kan.

saya punya tulisan yang warna biru tu je, yang lain semua senior

Next, nusus. Nusus atau dalam erti kata lain literature Ba
hasa Arab. Mostly sajak la, tapi ada jugak ayat Al-Quran, khutbah Rasulullah. Macam BM and BI, kena tahu maksud setiap baris dalam.., penekanan, BAHASA ARAB, gaya bahasa, biodata pengarang dan lain-lain. Hmm, nusus, salah satu subjek yang saya hanya sempat belek pada pagi peperiksaan, dalam kereta, on the way ke sekolah dan saya berjaya memperoleh 34/40. :D Getting a great, highest mark without revising it is such a magic, isn't it? Apa lagi, ini bukan bulat-bulat, boleh baling dadu, subjektif k. Anyway, itu cerita sem 1,sama-sama la kita nantikan adakah magic itu berkekalan, tapi kali ni saya baca la, tak last minute dah.



7. Mutalaah/Insya'

Ini juga gabungan subjek. Mutalaah. Subjek yang sentiasa menyaksikan tumpuan saya pasti melayang ke langit ke-7 pada minit ke 30. Saya dah cuba sedaya upaya untuk mengekalkan tumpuan saya tapi mesti dalam minit 30-45 tu, mesti terganggu jugak. Mostly disebabkan oxygen tidak cukup ke kepala la. Rakan-rakan saya juga mengalami masalah yang sama, kan kawan-kawan? Tapi penekanan, saya takla tidur, tapi hampir la, hehe. Ops, lupa, pelajaran ini lebih kurang macam pelajaran prosa tradisional BM, semua, teks-teks dia macam tu.

macam mana tumpuan nak dikekalkan

Insya', kamu pun tahu, tamau la cerita panjang, sama je, tapi mudah dari Bahasa Arab Tinggi kut, ntahla, kami tak pernah belajar BATING. Mmm, markah latest? 38/40. :D Alhamdulillah. Haha, poyo, Kan saya dah cakap saya nk poyo kali ini.


8. Nahu/Sarf

Ini juga gabungan subjek, tetapi ia diajar oleh guru yang sama dan merupakan salah satu subjek yang masih tidak diketahui bila akan ketemu dengan garis penamat silibus walaupun SMU sungguh-sungguh di sekeliling penjuru sahaja. Dan kalau kamu nak tengok diri saya yang paling lumpy sila lah datang melawat pada masa ini ya dan harap dimaafkan ya kalau seinci pun saya tak pandang kamu. Diharap menunggu dengan penuh sabar ya. Serius, subjek ini sangat-sangat memerlukan penilitian yang sangat teliti. Tertinggal 10 minit, sure kelas 60 minit tu, kamu hanya duduk dan lihat sahaja. Sama ada Nahu ataupun Sarf dua-dua adik beradik kembar ini sangat menguji kemampuan saya sebagai seorang pelajar yang baru belajar. Tambahan pula, silibusnya memang sungguh banyak seperti bintang di langit, pasir di pantai. Cehh, hiperbola melampau. Oleh itu, fenomena a'alul tahwil switch ke af'alul qulub, af'alul rijhan lupa erti, i'irab tunggang terbalik, jawaz kussir inna pergi jawaz fathu inna, feel kana masuk feel zonna, ia memang fenomena biasa.

nota saya



KOMPONEN C


9. Tarikh Islam

Haha, subjek yang paling cepat orang siap. Cikgu tidak perlu tunggu lama, bagi kertas, murid tulis nama, lepas tu tengokla 2 minit eh tak 1 minit kemudian, ada la yang angkat tangan, cikgu saya dah siap, boleh saya keluar sekarang? Selain itu, subjek ini juga yang telah melahirkan soalan-soalan O' level seperti, Cikgu, kalau saya salin soalan tu balik lepas tu saya tamba 'hua', atau dalam erti kata BM, salin pangkal soalan dan tambah perkataan 'ialah' , haa, sampai situ je la dia tulis. Kemudian, subjek inilah juga yang melahirkan rayuan seperti:

"Cikgu, please la cikgu bagila markah cikgu 2 markah pun saya terima cikgu, "

"1 pun okay cikgu"

"1/2 pun jadilah cikgu"

Haha, eh lupa, ini ialah subjek SEJARAH tentang daulah umawiyyah dan khalifah-khalifah didalamnya, dan seperti biasa, semuanya perlu dihafal, biodata setiap khalifah, mana dia lahir, pembaharuan yang dia buat, sifat-sifat dia, pemberontakan yang berlaku semasa pemerintahannya, siapa yang membai'ah, tarikh-tarikh penting dan macam-macam lagi. Tak ramai pun khalifah dia, dalam sembilan sahaja.


10. Akhlak

Ini paling saya suka buku teks dia, sebab, dia dah bariskan siap-siap, jadi makin mudahlah kerja saya. Selain itu, subjek ini cuma tentang adab-adab, adab kepada Allah, kepada rasul, ibu bapa, kaum kerabat dan antara favourite pelajar, adab sesama suami isteri, suami terhadap isteri, isteri terhadap suami, dan itu sahajalah baru kami belajar, perjalanan masih perlu diteruskan.
tengok markah dia


11.Bahasa Melayu

Format soalan bagi subjek ini tidak berbeza dengan formatnya ketika SPM. Oleh itu, saya yakin
kamu juga maklum dengannya.

12.Bahasa Inggeris

Same goes to this subject. Nothing much to say. =]


Pemarkahan bagi SMU pula sangat membahagiakan kerana:


Daripada komponen A, kamu perlu mendapat 1 aka A bagi 4 subjek daripada 5 subjek.
Daripada komponen B, kamu hanya perlu memperoleh 2 A bagi 3 subjek yang tersenarai.
Daripada komponen C pula, kamu hanya perlu memperoleh 1 A bagi 4 subjek yang tersenarai.


p/s: Oleh sebab itu, subjek Tarikh Islam, ramai murid tidak ambil peduli sangat kerana mereka target untuk skor A bagi subjek Bahasa Melayu atau Bahasa Inggeris sahaja, tak pun Akhlak. Akhlak pun tak susah nak skor. Ish. Ish. Ish. Siapa la tu. Bukan saya la yang pasti. Saya kan pelajar baik.


Buku subjek-subjek SMU

Kebanyakan buku-buku teks tidak lagi dicetak semula, oleh itu, pelajar perlu berusaha sendiri untuk mendapatkan buku-buku teks itu yang sememangnya tidak boleh dicari di kedai. Maka, ketika inilah senior memainkan peranan yang penting dalam mewariskan buku-buku mereka kepada junior-junior tersayang. Ada juga yang mengambil langkah memfotostat buku-buku tersebut daripada rakan-rakan mereka, seperti saya dan apabila menggunakan buku fotostat maka terima sahajalah segala contengan yang telah dicoretkan oleh tuan asal buku itu bagi mengelakkan rasa mengantuk barangkali. Jika kamu bertuah, kamu juga akan bertemu ayat-ayat jiwang, tidak sesuai untuk tatapan umum.

tengok tahun dia-2005


Soalan-soalan SMU dan sekolah-sekolah yang mengambil SMU

Saya diberitahu, cuma 5 buah sekolah sahaja di negeri di bawah bayu ini yang mengambil peperiksaan ini. Saya tidak pasti berapa negeri sahaja yang menduduki peperiksaan ini, apa yang saya tahu cuma soalan kami di Sabah tidak sama dengan di Semenanjung. Oleh itu, majoriti pembuat soalan di Sabah adalah dari guru-guru sekolah kami. Begitu juga dengan pemeriksa kertas soalan. Ops, rahsia negara. Eh, tarik balik, tarik balik, takla, sekolah lain pun ada. Heh.


Cara kami belajar untuk skor

Fahamkan apa yang ustazah/ustaz ajar di dalam kelas, kemudian hafal apa yang ada di kertas hafalan dan nota buatan sendiri. Kaji soalan-soalan lepas. Salah seorang kawan saya, dia ada koleksi kertas soalan sebenar SMU dari tahun 1992 lagi. Kita pun tak lahir lagi. Hebat oh. Jawab soalan elok-elok, jangan cuai.

contoh kertas hafalan

Dan itulah apa yang saya sedang perjuangkan ketika ini. Suatu perjuangan yang akan bertemu dengan klimaksnya pada 28 September ini. Oleh itu, SELAMAT BERJAYA semua!

Juga kepada kamu yang tidak terlibat, jangan lupa doakan kami, ya!

Kepada yang terlibat, baca buku!

p/s: Segala ke'poyo'an sekadar gurauan. Semua kelebihan 'hua min fadhli rabbi'. =>

5 comments:

AnGgUr_MaNiS September 8, 2009 at 9:00 AM

ambil smu pun bole demam!!
ala!!
ciannya!!

hanisah~ September 14, 2009 at 3:30 AM

huish nanit, bnyk ble. Tasawwur Tahun lepas pun, bg bdak2 kite ade yg susah. Bile ana gk nt pnye nih..nak pengsan ana tgk. Takpe2 nanith, klo dpat pangkat 1 unit 7 kebende tuh nnt ana bg hadiah hokaayy?
psst..name 2 org korea tu pon kene hafal ke? XD

anith~ September 14, 2009 at 3:37 AM

to sweet_grape: a'ah, tapi nasib baik demam je, bukan cancer ke h1n1 ke, kaan. Lagi pun tak kisah lah sakit2 ni, dia boleh tolong buang dosa sikit2. haaa bgus apa. so ta kisah lah demam.

anith~ September 14, 2009 at 3:43 AM

tu la kan. nasib baik sarah memahami. haa, bagus2. ni lah contoh kawan yang perlu dicontohi semua. semua org sila contohi sarah yaa. okaay, sarah ana stuju. deal eh.

p/s: haha, a'ah, kena hafal jugak. hahahahaha. baaaanyyaaaklaa.

addieN May 2, 2010 at 7:37 PM

banyak perubahan smu tahun ni.. ada kerja kursuslah...bnyak lah..